ELMALI KURABİYE
Malzemeleri:250 gram tereyağı ( oda sıcaklığında olmalı)
1 çay bardağı zeytinyağ
1/3 su bardağı şeker
1/2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Aldığı kadar un
1 pk. vanilya
1 pk kabartma tozu
İçi: 3 adet iri elma, (ekşi elma tercih ederseniz daha iyi olur)
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın,
1/3 su bardağı şeker
Un geniş bir kap içerisine alınır. Enenir,ortasına çukur açılır. Tereyağı, zeytinyağı, şeker, kabartma tozu, yoğurt 1 tüm yumurta, kabartma tozu ve vanilya ortasına konur. Yumuşak bir hamur elde edilir, iyice yoğrulur. Hamurun tam olarak hazır olup olmadığını anlamak için parmak batırma yöntemi kullanılabilir. Hamurun hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en öncelikli nokta tereyağının oda sıcaklığında olmasıdır. Katı haldeki tereyağı kullanmanız, yağın hamur içerisinde tam olarak karışmamasına neden olacaktır. Hazırlanan hamur, kullanılmadan önce minimum 5 dakika dinlendirilmelidir.
İçin hazırlanması: Elmalar soyulur ve rendelenir. Rendelenen elmalar geniş bir tavaya alınarak ateşe koyulur. Daha sonrasında üzerine şeker eklenir. Bu aşamada elmaların suyunu salması gözlenmelidir. Elmalar suyunu saldıktan sonra içerisine çekilmiş cevizler eklenir ve bir süre daha karıştırılarak pişirilir. Ateş söndürülür ve son olarak tarçın eklenir. Elde edilen harç 1 dakika süre ile karıştırılır. Artık iç harcımız hazır, şimdi sıra hamur ile harcı kavuşturmada.
Sonrasında: Elde edilen hamur istenilen büyüklüğe göre bezelere ayrılır. daha sonra zemin üzerine biraz hamur serpilir ve beze üzerine alınır. Merdane yardımı ile hamur inceltilir. Elde edilen ince hamur sekiz eş parçaya bölünür. Tatlı kaşığı ile tarifini verdiğimiz iç harç elde edilen hamur parçasının üzerine alınır. Geniş kısımdan dar kısma doğru hamur yuvarlanır. Bu işlem hamur tükeninceye kadar tekrarlanır. Hamuru ne kalınlıkta yapacağınız, içi ne kadar koyacağınız ve kurabiyenizin şekli tümüyle sizin tercihinize kalmıştır..
Hazırlanan kurabiyeler, daha önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına alınır ve pembeleşinceye kadar pişirilir. Pembeleşen kurabiyeler fırından alınır ve servis için son hazırlıklar yapılmadan önce soğuması beklenir. Soğuyan kurabiyelerimiz üzerine pudra şekeri gezdirilir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder