SODALI BÖREK


Malzemesi:

5 adet yufka 
300-400 gr  peynir

 
1 demet maydanoz 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvıyağ 
2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürmek için ayır) 
1 küçük şişe soda 
tuz, karabiber, kırmızı pul biber susam, çörek otu








Hazırlanışı:Maydanozun ayıklayın, ufalanmış peynirle karıştırın. İçine damak zevkinize göre karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin. 
Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın 
Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin) 
İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın. 
Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın. 
Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin. 
Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın. 
En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin. 
Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın. 
En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin. 
Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin. 
Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün. 
Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün. 
Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin. Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Hiç yorum yok: